top of page
ANG_2590.jpg

232 Strängar

Recensioner

5/5 Ystads Allehanda

"232 strängar är ännu ett – och vilket! – exempel på att svensk folkmusik kan spelas på vilket instrument som helst. För visst måste samspelet mellan Frida Höfling (fioler) och Emma Engström(piano) kallas folkmusik? Eller ska det vara konstmusik? Eller bägge? Och struntsamma! [...] Så vackert: sprött och ljuvt, strävt och sorgset, stilla och rytmiskt. Och gripande, rätt in i mitt hjärta. Lyssna till exempel på tankesamlaren, där Frida Höfling tagit fram ett kohorn, som  först sätter stämningen och sedan samspelar, växelvis, tyst ropande, med Emma Engströms konstfolkmusikaliska snarare än jazzfolkpiano. Ja, svensk folkton på piano. Måste man då tänka Jan Johansson? Inte när det gäller Emma Engström. Hon spelar sig själv."

- Bengt Eriksson, Kulturskribent

Bakgrund

Med hundratals strängar – och några kohorn – skapar 232 Strängar en egen och gnistrande instrumentalmusik där folkton och improvisation samsas och nya klangvärldar skapas. I ett tätt och dansant samspel där det är nära till skratt och glädje, nära till funderingar och eftertänksamhet, möts de två musikerna Frida Höfling och Emma Engström och deras instrument; fiol, piano, röster och kohorn. Stämningen i den nordiska folkmusiken är hjärtat i deras musik och dansen är drivkraften.

 

232 Strängar är ett lekfullt, genreöverskridande och nära möte som utmanar de traditionstyngda normerna om hur nordisk folkmusik bör låta, och öppnar ett ljudlandskap för lyssnare oavsett ålder, bakgrund eller musikalisk erfarenhet. Hör historier berättas, slängpolskan som med full fart drar förbi och tar publiken med sig, och kohornet som vemodigt ekar mellan pianosträngarna.

FRIDa hÖFLING

fioler & kohorn

Frida Höfling kommer från Helsingborg och spelar
fiol, hardingfela och kohorn. I musikbagaget har hon en kandidat från Musikhögskolan i Malmö i
folk- & världsmusik, och hon har studerat norsk traditionsmusik på Høgskolan i Sørøst Rauland och folkmusik på Sjöviks folkhögskola i Dalarna, där intresset för kohorn och kulning verkligen tog fart.
Efter det fortsatte folkmusikstudierna på Skurups folkhögskola 2011–2013 där vägarna korsades för Emma och Frida och 232 Strängar så småningom bildades.

Numera bor Frida i Malmö och jobbar som
fiollärare och frilansar som musiker. 
Frida gör även barnföreställningen Haren & Sköldpaddan tillsammans med Emma Swensson.

ANG_2763_redEE kopiera.jpg
ANG_2800.jpg

eMMA eNGSTRÖM

piano & dragspel

Emma Engström är pianist med hjärtat inom folkmusik och visa. Bosatt i Falköping och utbildad i jazz och klassisk piano på S:t Sigfrids Folkhögskola i Växjö och i folkmusik på Skurups folkhögskola. Hon är en flitigt anlitad musiker och spelar med bland annat Spöket i köket, Axel Sondén & Flyttfåglarna och Tant Parant.

bottom of page